Blog

Tryghedscirklen® og demens – i et neuropædagogisk perspektiv

8. februar 2023

Ifølge psykolog og professor Tom Kitwood har alle mennesker et behov for tilknytning. Tilknytning indgår som et af de psykologiske behov, som ofte er illustreret i en blomst. I relation til tilknytning anvender lektor, sygeplejerske og psykolog Mette Wraagaard Ingstrup i sin bog: Omsorg for mennesker med demens i et neuropædagogisk perspektiv en tryghedscirkel til at illustrere behovet for tilknytning. Tryghedscirklen® blev oprindeligt udviklet Circle of Security International (COS) i relation til børns tilknytningsbehov. Den er senere udviklet til også at illustrere voksnes behov for tryghed.

I webinaret Tilknytning og demens udfolder Mette Ingstrup, hvordan Tryghedscirklen® kan bruges til at forstå mennesker med demens og deres behov for ’en tryg base’ og ’en sikker havn’. Mette viser med Tryghedscirklen, hvordan omsorgspersoner er udgangspunktet den trygge base og den sikre havn. Hun udfolder hvilken betydning det har for personer med demens at opleve sig tryg, når de bevæger sig ud i verden og hvilken betydning det har, at de tages kærligt og godt imod, når de vender tilbage til basen.

Som metode til at reflektere over omsorgsgiverens balance bruger Mette Ingstrup ’Omsorgsvippen’. Med afsæt i den kan omsorgspersoner reflektere over, hvorvidt vippen falder til den ene side, hvor man agerer hård, kold og med manglende empati. Vipper omsorgsvippen til den anden side, er omsorgspersonen for ’svag’ og tager ikke initiativ og ansvar, der kan sikre trivsel og livskvalitet for personen med demens. Ét af de centrale budskaber i Tryghedscirklen er, at omsorgsgiverne altid må agere større, stærkere, klogere og kærligt.

Som privatperson kan du købe webinaret HER

Er din arbejdsplads +medlem af Webinar Resopti© finder du webinaret under temaet: Neuropædagogik, når du tilgår +medlemsiden på fanebladet MIN PROFIL

Info


+45 60 55 13 27
Resopti@resopti.dk
CVR: 33735049

Modtag nyhedsbrev


Webbureau ITTP