Blog

Isbjerg – en faglig refleksionsmodel

6. oktober 2023

Isbjerge er ofte brugt som metafor for forskellige organisatoriske og mellemmenneskelige forhold. I relation til organisationskultur illustrerer isbjerge fx niveauer angående artefakter, skueværdier og grundlæggende antagelser som et billede på de underliggende faktorer (under vandoverfladen), der har betydning for det konkrete, der kommer til syne (over vandoverfladen).

I relation til mellemmenneskelige forhold kan Isbjerg på samme vis illustrere, at der er underliggende behov og følelser, som kan være årsag til de umiddelbare reaktioner og den adfærd, der kommer til syne. I demensomsorgen er det særligt væsentligt at medarbejdere øver denne faglige refleksion og tilgang i alle situationer, fordi personer med demens kan have vanskeligt ved at udtrykke sig verbalt, og derfor kommer behov og følelser i særlig grad til udtryk gennem adfærd og reaktioner.

Som eksempler kan årsager til reaktioner og adfærd findes i forhold, der vedrører personens helbred, sygdomstilstande, grundlæggende behov, samspil med omverden og fx smerter. I webinaret Isbjerg – en faglig refleksionsmodel dykker CEO og lektor Tina Risager ned professor Tom Kitwoods beskrivelse af de smertelige følelser, der kan være forbundet med at leve med demens. Når vi får indblik i, hvilke følelser en person med demens kan være opfyldt af, kan medarbejdere opnå en dybere forståelse for personen. Herefter er det et fælles ansvar at vælge, justere og målrette egne indsatser, så de opfylder personens grundlæggende behov for kærlighed. Til dette har vi Kitwoods beskrivelse af de fem psykologiske behov (Blomsten), som opfyldes gennem positivt personarbejde. Begge disse udfoldes også i webinarer på lærings- og refleksionsplatformen Webinar Resopti©. Er du +medlem kan du finde alle disse webinarer under temaet Personcentreret omsorg.

Som Privatperson kan du købe adgang til webinaret Isbjerg – en faglig refleksionsmodel HER Er din arbejdsplads +medlem af lærings- og refleksionsplatformen Webinar Resopti© finder du webinaret under temaet Personcentreret Omsorg. Webinaret kan med fordel ses i sammenhæng med andre webinarer under temaet Personcentreret omsorg.

Info


+45 60 55 13 27
Resopti@resopti.dk
CVR: 33735049

Modtag nyhedsbrev


Webbureau ITTP