Blog

Demens og smerter

11. september 2019

Der er stor risiko for at overse smerter hos personer med demens – også fordi de kan have så varieret en adfærd og døgnrytme”, skrev en medarbejder fra demensomsorgen til mig, med en opfordring om at lave et webinar om netop temaet Demens og smerter.

Ja, det er helt korrekt. For både pårørende og medarbejdere i ældre- og demensomsorgen kan det være vanskeligt, at opdage og forstå den smerteoplevelse personen med demens kan have.

Hvis en person med demens oplever smerte, så får vi det sjældent at vide gennem det talte sprog. Smerten kan i stedet komme til udtryk gennem fx rastløshed, uro, aggressivitet, passivitet og nedtrykthed – og netop derfor skal vi opdage tegn i personens adfærd og kropslige signaler, der kan fortælle, hvorvidt personen har smerter.

Det er en vanskelig opgave, som kræver både vilje, viden og stor tålmodighed.

For medarbejdere i ældre- og demensomsorgen findes der systematiske metoder, der kan bruges til at opdage og lokalisere smerten – og det er væsentligt for personen med demens, at vi arbejder ensartet og grundigt med den type metoder og redskaber.

En systematisk fremgangsmåde hjælper os med til, at de efterfølgende indsatser for at nedbringe smerten er fagligt reflekterede, ensartede og velbegrundede.

Ofte er det pårørende, som har et dybt kendskab til personens smertetærskel, erfaringer med smerter og vanlige reaktioner ved smerte. Den viden er medarbejdere i ældre- og demensomsorgen meget afhængige af at få indblik i, fordi den skal bruges i den samlede vurdering af, hvilke indsatser der skal gøres for at nedbringe smerten og hjælpe personen med demens til at opnå trivsel og velvære.

Hvis du vil have indblik i nogle systematiske arbejdsmetoder til at vurdere smerter ved personer med demens, så se med i webinaret Demens og smerter. SE HER

Info


+45 60 55 13 27
Resopti@resopti.dk
CVR: 33735049

Modtag nyhedsbrev


Webbureau ITTP