Demens og tandpleje – tegn på sygdom
I webinaret Demens og tandpleje – tegn på sygdom introduceres til den systematiske arbejdsmetode ROAG, som kan bruges til at vurdere mund- og tandstatus hos personer med demens eller anden kognitiv svækkelse. Webinaret henviser til National Klinisk retningslinje – Mundhygiejne til voksne borgere og patienter, som også anbefaler ROAG som metode. I webinaret bidrager tandlæge og Ph.d. Birita Ellefsen med sin viden om tegn på sygdom i tænder, tunge og mundhule. Birita fortæller om mulige konsekvenser af manglende tand- og mundpleje. Birita kommer med praksisnære anbefalinger og tager af sæt i den Personcentrerede omsorg, som også indeholder refleksioner, der forebygger magtanvendelse i situationen omkring mund- og tandhygiejne.
Webinaret stiller spørgsmål til refleksion, som er rettet mod både pårørende, medarbejdere og ledere i ældre- og demensomsorgen.
Webinaret indeholder punkterne:
- Intro
- Systematisk metode til vurdering – ROAG
- Intervew med tandlæge og ph.d. Birita Ellefsen
- Protese
- Tænder, tunge, mundhule
- Konsekvens af at overse tegn på sygdom
- Magtanvendelse og tandpleje
- Spørgsmål til refleksion
- Litteraturliste
Efter webinaret har du kendskab til National Klinisk retningslinje – Mundhygiejne til voksne borgere og patienter og ROAG som en mulig arbejdsmetode til vurdering af tand- og mundstatus. Du kender til vigtigheden af at opdage tegn på smerter eller sygdomstilstande i munden, som kan medføre yderligere sygdom hos personer med demens eller anden kognitiv svækkelse. Når du har set webinaret kan du bruge Birita Ellefsens anbefalinger til at gennemføre tand- og mundpleje med afsæt i den personcentrerede tilgang. Webinaret skaber grundlag for refleksion og dialog mellem de mennesker, som omgiver personer med demens eller anden kognitiv svækkelse i hverdagen.
Du har som deltager i webinaret mulighed for at blive medlem af den lukkede facebookgruppe, Webinar Resopti, hvor spørgsmål, kommentarer og forslag kan deles til gavn for alle.
-
Demens og tandpleje - tegn på sygdom